pondělí 16. ledna 2023

Je to Jihlava, nikoliv Náchod

Každá moc korumpuje, absolutní moc však korumpuje absolutně. To je známá pravda, kterou prvně vyslovil, myslím, baron John Dalberg-Acton, a která se vysvětluje tak, že lepší je být bezmocný než morálně prohnilý. 

V našem systému - ČR - existuje mocný, ale nijak oslavovaný parlament a respektovaný, ale v zásadě bezmocný panovník, neboli prezident. A my se nyní v článečku ptáme, proč vůbec chceme prezidenta.

Příliš slabý prezident svádí k parlamentní tyranii, tam, kde je příliš mocná hlava státu, dochází k diktatuře. Ukázalo se to myslím v historii přibližně pokaždé.

Jestliže bude zvolen Babiš, všichni Češi se budou muset stydět, jestliže ale bude zvolen Pavel, bude se každý trochu soudný Čech muset oběsit. Takže si vyberte, která z těchto možností se více nabízí. Octne-li se nevědomý člověk v pustině plné přízraků, temnota opuštěnosti se nezřídka spojí s temnotou rozumu... a v takových chvílích se otvírají v člověku propasti, takže třeba přijde namol ožralý do volební místnosti a ten lísteček vhodí do bedýnky, kam ho hází jenom bolševici, menševici a vlasovci. Nechci tu rozhodně proklamovat temnoty a ani nabádat k beznadějím, jenže tady se to tak nějak hodí. Jestli ten vlastizrádce bude prezidentem, neměly byste na tuto planetu přivést další outěžky! Jinak padá část viny i na vás.

2 komentáře: