úterý 29. září 2020

Čajkovskij nechal bubnovat Romea na tympán

Chceš-li být uchvatitel, odtrhni se od předmětu své fascinace. Dokud je ti jen zdrojem agónie a ničím víc, budeš sláb. Konečně se naučíš, jak zklidnit svou neklidnou mysl. Představ si třeba, že její maso volně visí na kostech a její postava už nevypadá pružně a elegantně, ale zuboženě a křehce. Už ani zbla krásy... je odulá, vrásčitá, bledá... však jí to pověz: ženská zlověstná, jsi už jen tlustá neduživá machna...
Sice se ti to chvíli bude v hlavě všecko trochu plést, ale poradíš si. Až pak ta postel, která v jednom rohu jednoho roku vaší známosti stála, úžasně červená, politurovaná, bohatě zdobená dřevěná postel ozdobená nechutnými prasárničkami, ti bude tak zvedat tlak, že ji roztřískáš sekerou! My sami jsme si vybásnili příčiny, následnost, vzájemnost, relativitu, nutnost, číslo, zákon, svobodu, důvod, účel, ale nedomysleli jsme, proč bychom se jimi měli řídit. Krásný popis je, tak jako krásná žena, mnoho, ale není vše. Pro většinu z nás neznamená o moc víc než letmý, kradmý pohled a pak ten pocit doznívání... z popisu i ženy. Když má figuru, že vám můžou vypadnout oči, je to prostě káča. A dopřejte ji pouze, ať krmí dál tu svou krásnou larvičku. Na světě je spousta príma koček, ale ty mimořádné jsou nenápadné. Učte se od šašků a klaunů. Ti si na hlupáky hrají často, neboť vědí, jaké možnosti se jim otvírají.
Teprve když vám udeří srdce, jako když ocasem zabité ryby trhne konvulzívní křeč, jste na správné adrese, když vám tančí její stín ve snech jako ďábel na námluvách, nemusíte se bát, že byste se zmýlili.


Firmin Baes

7 komentářů:

  1. Zabitou rybu nutno vysušit. Pak už bude ocas v klidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi zkušený rybář, ale co ti nezvedenci, kteří když mají rybu vysušit, mají ten ocas stažený?

      Vymazat
  2. Temná pravdivá skutečnost(ale libí se mi, jak je to napsané)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy se ti vlastně líbí, když si mladí (i starší) dávají do těla!

      Vymazat
  3. Nejlepší jsou inteligentní krasavice a tragédií je, když šereda je ještě navíc hloupá.

    OdpovědětVymazat