pátek 15. září 2017

Tlak na prsou

Obsahuje naše bezútěšná pouť životem smutnou zkušenost, jakousi smutnou pravdu, kterou si nechceme přiznat? Jsme tu odsouzeni jen k vláčení se od školy ke škole, od zaměstnání k nějakému pochybnému cíli, jenž zove se smrtí? Je život jen neustálé vydělávání a vydávání peněz, nebo je to něco víc? Na to se nám pokusí odpovědět taoistický mnich Varga, který za námi do rádia přiletěl až z daleké Bombasy.

Tak jak to je s námi, Vargo?

S námi to není nijak, se mnou se to má tak, že podléhám svobodě, kdežto ty tančíš na rynku bohatým za skývu chleba. Chudáku!

Dovolil bych si připomenout, že jsme v živém vysílání. Pozvali jsme si tě, abys nás poinformoval o základních lidských východiskách z bídy existence. Ne abys mě urážel.

Jistě, jistě, šedivá hlavo. Já jsem Šalamoun a můžu vysedět vejce, kdežto ty jsi pouhý moderátor, hledíš, jak malým holkám lítají sukénky ve větru a jak jim černý vlas po hrdle vlaje. Nic jiného tě nezajímá. Jsi nula.

Můžeme tedy zvítězit nad mocí hmoty přispěním své vysoce organizované mysli, Vargo?

Již jsem zvítězil, zde není co dokazovat. Tajemství je v tom, že žiješ jako balvan, přestaně tě tížit svědomí, posléze nalezneš klid i v oblasti erektilní. Na nic nemyslet, nic nedělat, dlouh a velice pohodlný život tě nemine, buď jako želva, která se plazí nazdařbůh a jen sem tam se stáhne do krunýře, aby si tam pohonila nebo snědla v diskrétnosti pokrm.

Můžeš nám sdělit, jak se stát takovou želvou?

Proměna není náročná, modli se s hlavou obrácenou k severu, usínej hlavou obrácenou k jihu, přítelkyni měj na západní světové straně, manželku na východě. Pokud dodržíš tato základní pravidla, dřív nebo později se staneš balvanem nebo želvou a budeš na dobré cestě stát se mudrcem povzneseným nad žití. Zatímco já jsem vyhrál, ty jsi jako roadster násilně s jedním kolem urvaným, pravým bokem nahoru spočívající někde v příkopu u cesty. Ženeš se do vlastní zkázy, mladíku. Nyní ti chybí kolo a co uděláš?

Podstoupím proměnu v kámen. Tak to byl Varga, putující tao z daleké Bombasy.

Žádné komentáře:

Okomentovat