čtvrtek 31. srpna 2017

Esemeskou se rozešli

Přes facebook. A na x-chatu, v místnosti metan city.
Prostě mu vzala vítr z plachet. Donesla se jí zvěst, že jí podvedl s její nejlepší kámoškou, ještě když spolu všichni tři bydleli na studentském bytě. Zuřila, trochu brečela, pila na vztek dvě deci bílého vína každý večer a přikusovala k tomu studentskou pečeť. Jinak zhubla tři kila a nenapsala poslední test na jedničku.
Kristýna patřila mezi nejlepší výběr, měla vlohy do učení, sexy tělo postelové bohyně a životodárný úsměv, který přiváděl její vrstevníky do nesnází, že pak pili a pili, jak blázni hnaní biči, v sinavých komůrkách neřestí, kde uragány klíčí.
A on, krásný nedávno, je k smíchu, šeredný! Volbou ošuntělec nyní má stejný los jak kníže mračen, vyhnanec na zemi a k zemi luzou tlačen.
Potkal naštěstí čtvrté kolo u voze a s tím dal se do řeči u panáka v podřadné studentské nálevně. Eliška Na baru mu koupila sladké pití a děla: "Kde se vzal," s neurčitým výrazem překvapení, "ten zvláštní příval smutku, jenž stoupá ve vás jak moře příbojem?" Když dělal, že s ní nechce mluvit, zopakovala přesvědčivěji: Víte, kdo složil následující verše? "Řádem, krásou je tam vše, hojnost, klid i rozkoše?" nebo třeba "To v láhvích zpívala kdys večer duše vína, ubohý člověk, až k tobě mocně zpitá vzlíná"?
"Netuším," odvětil klidně, "nebyl to kolega stuprum, který leží pod stolem přidušen zvratky?" A ukázal směrem, kde skutečně pod stolem kdosi ležel a vykuckával se dávivě.
"Nalezla jsem je vyryté nehtem na dámské toaletě," zarděla se.
"Tak to byl jistě on, pořád chodí na dámy," vece on a pořád nezměněně sledoval kalíšek.
"Co je podle vás dříve? Příběh nebo interpretace?"
"Co to tu na mě hraješ?"
"Ptal se mě profesor Semjanovský, co je podle nás ze cvika dřív."
"To asi záleží, jestli knihy nebo obrazy, nebo dějiny, recepce atd. Od záměru přes návrh a realizaci k peripetiím i dál a i zde něco jako vnitřní příběh hraje roli, i když je napohled staticaký, vysílá proměny diskurzů a panoramat a je jimi dynamizován... což je něco, o co by ses měla snažit, když se se mnou chceš identifikovat. Vždyť surovost je něžnost a něžnost surovění."
"Jako v posteli?"
"Kde jinde se odehrávají nejintenzivnější lidské příběhy?"

Žádné komentáře:

Okomentovat