neděle 9. července 2017

Carrey zabil svou exku

Lidé si neváží toho, čím oplývají: "Co máme, nešetříme!" - a nejen to: "Co máme, to nemilujeme."

Když chceme pochopit, o co jde v tom uzákoněném předstírání domácnosti, musíme nejprve pochopit způsob fungování několika párů ve zvířečí říši. Všichni víme, že samec vši je všivák, samec svině zas sviňák. Stačí otevřít oči a zjistíme s překvapením, že doslova na každém rohu se nějaké svině točí okolo všiváka a že po spoustě sviňáků lezou vši.
To máte tak. Nejvíc se věnoval problematice manželství asi Čechov. Mohli bychom proto začít od něj, pač je toho nejvíc relativně pohromadě. Nejlíp ale myslím ilustruje problém té instituce hra Ibsenova, a sice Hedda Gabler. A Heddou bychom mohli skončit, protože je definitivní a konkrétní.

Všichni víme, že Carrey je slušný chlap a opravdu mimořádný herec, možná právě proto způsobil smrt své ex-holce. Prostě na ni zkoušel moc žertů svým nevtíravým, leč předsvědčivým způsobem a útlé srdce dívky tíhu nátlaku smíchu neuneslo. Umím si představit, že kdo dělá tolik opiček a umí tolik tváří, musí být jak ti klauni z dob pierrotů vevnitř úplně sežraný. Do toho ženská chce miliony na šaty, na domeček, vlastní ostrov - kdo by mu zazlíval, že se do ni taky trochu obul. Komickým způsobem zkoušeného mima, dlužno dodat.

Žádné komentáře:

Okomentovat