pondělí 25. července 2016

Florilegium

Ono se to nezdá, ale kolem a kolem se neděje nic. Lidi cestují za prací nebo za šukem, ti náročnější cestují za meditací do Tibetu. Duchovní prázdnota se nabízí na dlani, a my z ní srkáme po doušcích chutného ginu.

Je to mor současna. Který je o tom, že napadá už v lůně nedonošené embrya. Může takové embryo mít nárok na plnohodnotný život, ptáte se? Pokud považuje za plnohodnotný život vybírat popelnice, pak jistě ano. Nic pokročilějšího si ovšem nemůžete od poškozené dvousřoubovice slibovat.
Kdo nemá všech pět pohromadě, ať už svou vinou nebo návdavkem od přirozenosti, jako by v soutěžním prostoru existence bezprecedentně, jako lidský hromosvod, přitahoval eskápady, neštěstí a katastrofy.
O takovém člověku tvrdíme, že je do nebe volající parazit a straníme se ho, neboť spí na lavičkách a chlemtá okenu, což působí podezřele a leckdy proti našim společenským postojům. Kdo ovšem jednou okenu či petrolej ochutnal, nemůže tvrdit, že by nebyla obdařenou jistou svéráznou chutí. A tak jsme zas na začátku bludného kruhu či spirály, jež padá nahoru a narůstá dole, dokud se naším přičiněním nebo bez našeho vědomí neobjeví rovnovážný bod strasti, od kterého se v lepším případě neodpichuje.
Lidé se zaměřují na shromažďování peněz, ale každý ví, že bankocetle jsou jen papíry, které se můžou ztratit v davu nebo spláchnout do záchoda a svět poběží dál i bez nich.
Bez povahy, bez morálního vzoru nebo naopak morálního hyenismu jako archetypu konání se však svět neobejde. Obdivují se lidi, kteří si získali slávu, dobyli uznání, ovládají území nebo volný trh. Kteří umí manipulovat s ostatními. Které byste nejradši zardousili, protože z onoho plačtivého údolí vezdějšího či případně viděno jinýma očima, plácku cynického úsměvu, dělají horší místo. Než by bylo, kdyby oni nebyli nebo minimálně, než by bylo, kdyby oni byli někým jiným.
Zvrhlíka bezpečně poznáš dle mimiky, dle nepatrných gest, projevujících se pod rouškou uhrančivé pokory, za níž se skrývá jen arogantní nadraženost. Může se skrývat v každém muži, neboť ženy se spíš maskují samozřejmým přezíráním. Akcentují tak své nevýhodné postavení kořišti, jenže který chlap je dost lovcem, aby šel a bez reptání, bez skrývání a bez lítosti se vrhal po hlavě do každé jen trochu vhodné samice?
Většina mužů slyší na vlídné slovo nebo aspoň si rádo poslechne vystrašené volání o pomoc z ženiných, již oslabených hlasivek.
Málokterý, jestli vůbec nějaký, má dost nestorské kuráže odsouzeného k hrobu, aby šel proti ženě do přímé palby všech jejích nabitých zbraní. Bez jištění a s omezenou šancí na vítězství.

Denně a dnes s pravidelností měsíčků se lze přesvědčit o tom, že prachsprostý psychopat má nejjednodušší přesvědčovací metody a i největší úspěch s jejich uplatňováním. Je tedy přímo výhodné stát se jedním, ačkoliv je to bez potřebných markerů takřka nemožné. Správně se v odborných kruzích razí teorie, že psychopatem se individuum rodí - a je to porod jednoduchý a často pro ženy osvěžující.
Že je jich čím dál víc, lze vysvětlit třeba hormony plynoucími z továren na výrobu kdejakých chemických svinstvech, jimiž se řeky doslova hemží. Zamlčován bývá fakt, že obří koncerny si platí něco jako klaku, aby podpořila jejich na oko průhledný režim hygieny a podala médiím lživý obraz těchto ve skutečnosti možno říci megalomanských přečinů proti fundamentům duševního zdraví.
Proto se v kulturních bytostech zhusta váží historických osobností, které jakoby bojovaly proti režimům a útlaku, ačkoliv ve dnešní době by si tak akorát mohli utřít nudli u nosu, neboť s větrnými mlýny lze bojovat jen teorémou, per accidens, a navíc často i dokazaná, stokrát omletá pravda ustupuje nestvůrné obmezenosti fantazie hnané na ostří nože, takže my, postaveni do stínu, jak se věci mají, raději couvneme do hlubšího stínu, než bychom vystrčili hlavu zpod stínítka a oni, majestátní, protivenstvím kovaní bojovníci za pravdu a pro pokrok, by o ni přišli, protože by je klepla palice nebo rovnou řemdich syrového naturelu konvence, strachu, patolízalství a vesměs negativního naladění, které vládne dnešními lidmi. Napříč všemi generacemi a vrstvami.

Žádné komentáře:

Okomentovat