pondělí 27. dubna 2015

Vytržená ze sklíčení

Jojo, cítím se.. Dobře, v mezích relativního chcípání!
Asi jako kakabus. A rozsekám tě, jestli se začneš blbě křenit. Vynalézavě se propijím na dno flašky a vzpomněl jsem si, co jsem tu chtěl vrazit už před rokem. Kouzlo, strach a bolest a znovu strach a znovu bolest. Femme fatale.

Dva v bezčasí čekají na taxíka:
"Chtěl bych být popraven v elektrickém křesle. Nejdřív bych si zapařil LOLko a pak by mě vysmažil proud."
"Já bych radši zemřel v rodidlech nějaké krasavice."
"Víš ty, kdo je June Lincolnová?"
"Pěkná ochechula. Vykřičená herečka stříbrného plátna, jejíž jediný film se nedochoval."
"Pod její nožkou pukalo leckteré tiché srdce - včetně toho mého."
"Cítím se teď jak tažený vůl po rozmoklé půdě - nevím, kde se dřív prohnout. Co chodník slávy? Má tam svou stopu?"
"Kdyby jen stopu. I božská Meryl ji závidí ten otísk, co tam vydupala. Nebo by zrobila... kdyby tolik nepila v bungalovu, který měla přistavěný opodál."
"Co je to vůbec za jméno.. ta June?"
"June je prostě jméno pro jedinečné ženy."
"Pro ty, co se oběsí?"
"Copak si z životů takových osobností pamatuješ jen černé konce? Románky ji zničily, alkohol ji vysál, gangsteři ji zruinovali. Co asi tak měla dělat? Než se pověsit na šlaufu?"
"Říkali ji ginová víla, ne? A byla přece hlavně na holky, no ne?"
"Pro mě kvete pořád po boku těch, co si střihli roli vedle ní. A nikdy pro mě neumře. Jak políbila toho kapříka, před všemi těmi kamerami, vytvořila mu rtíky malinovou stopu na hřbetě.. on se jí nemohl nabažit, pořád se jí lísal k prstům... tomu říkám historická událost, tak se udělala historie filmu, historie celého Hollywoodu. Pro diváka v kině sekunda, pro film věčnost."
"Horší herečku sis vybrat nemohl."
"Jako herečka sice možná patřila k slabším, ale co se počítá je... ono cosi, ne nedbalá elegance, kterou neměla.. Ne do kolen srážející krásu, kterou už vůbec neznala.. Nevím, příteli, ji tak nějak udělaly šmouhy duhy - byla vznašející se hvězda, bez opory, nebo možná nad oporou. Jak to říct jinak, než hvězda, co se zrodí jednou za tisíc let. Stříbrné plátno předtím a už nikdy potom žádnou June nektarortou Lincolnovou nevidělo ani z limuzíny.

Žádné komentáře:

Okomentovat