čtvrtek 19. února 2015

Neodpovídá obsahu, obsah vás zmate

Jedno z nejnebezpečnějších zvířat světa je medúza jménem čtyřhranka Fletscherova, zvaná mořská vosa. Poměrně malá medúza je vybavena až třímetrovými žahavými chapadly posetými jedovatými buňkami. Pro palčivost jejího jedu se jí také říká mořská vosa. Jak moc nebezpečná je? O tom nejlépe vypovídají čísla: od roku 1954 zabila nejméně 5567 lidí - to je asi stokrát víc než všechny druhy žraloků dohromady.
Ve vodě je téměř neviditelná, tělo má průsvitné jen její "chapadla" mají načervenalý nádech. Její "tělo" má krabicovitý tvar a měří 20 - 30 cm.
Na jakési základně těla medúzy jsou v každém rohu výrůstky, ze kterých vyrůstají vlastní "chapadla". Kolem patnácti na jeden výrůstek. Tato chapadla mají stuhovitý tvar s jakýmsi zvlněním napříč, podobné jak na staré valše na praní. U dospělého jedince je kombinovaná délka všech chapadel kolem sta metrů.
Celkový počet bodlinek na celé medúze je několik tisíc milionů. Pokud na oběti ulpí 6 - 7 metrů chapadel, je smrt pravděpodobná, pokud oběti není poskytnuta rychlá lékařská pomoc. Při pomoci je nejdůležitější dostat oběť z vody na bezpečné místo, opatrně odstranit ulpěná chapadla z kůže a polít postižená místa octem. Pak je nutná resuscitace do doby, než se dostaví lékařská pomoc. Jed vstříknutý pod kůži oběti je vlastně jedovatý koktejl. První komponent jedu, potentní neurotoxin, negativně ovlivňuje srdeční činnost a dýchání. Oběť upadá velice rychle do bezvědomí, a pokud není poskytnuta první pomoc může zemřít zástavou srdce nebo udušením.
V okamžiku styku s žahavými chapadly je bolest tak intenzivní, že oběť nekontrolovaně řve bolestí a tak rychlé bezvědomí je vlastně vysvobození.
Po třiceti minutách resuscitace se bezprostřední ohrožení života oběti zmenšuje. Místa. kde chapadla ulpěla na kůži. jsou 5 -7 mm široká a pokožka vypadá jako počmáraná rudou fixkou.

Nejjedovatějším hadem (podle množství jedu) je kobra královská. Působivě velký plaz může měřit až pět metrů - a to je jediné štěstí. Už velikost kobry totiž člověka varuje: kdyby byla menší, určitě by docházelo k mnohem více smrtícím nehodám. Díky bohu za její výrazné zbarvení i varovné zvětšování krku…

Přestože štíry pokládáme za odporné a extrémně jedovaté, většina škorpionů příliš jedovatá není - tedy alespoň pro člověka. Jejich jed způsobuje jen lokální problémy, nejčastěji palčivou bolest v místě vbodnutí. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je štír pojmenovaný výstižně smrtonoš.

Odranci patří k těm nejméně přitažlivým zvířatům, jaká si jen dokážeme představit. O co hůř, mají extrémně silný jed - mezi rybami dokonce vůbec nejsilnější. Jeho jed může být pro člověka smrtící, ale spíš kvůli tomu, že k zasažení dochází ve vodě; když se člověk přestane ovládat, může se utopit.

A na závěr má nejoblíbenější - pralesnička azurová. Pěticentimetrová pestře zbarvená žabička s nejsilnějším jedem na světě, který by zabil až 1500 lidí. Z dvou set mikrogramů jedu, které v sobě má, by pouhé 2 stačily k zabití člověka. Kapička o velikosti ouška jehly by zabila dospělého člověka téměř okamžitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat