neděle 14. prosince 2014

THE WORLD'S FINEST

se podělím o fakta z mé usoplené existence jdou přes kost do nervů tak se nelekejte bojím se dost sám že budu v nich poznán a začnou mi chodit výhrůžky jako ty debile cos to zas zpískal krmíš je výlevy jak pubescentní ožralec po stužkovacím večírku leč neztrácejme rozvahu a dodejme si odvahy každy ví z mých přátel z mokré čtvrti že ne lehce ujíždím na whisky i whiskey mám slabost pro tu žlutozlatou nahnědlou chcankoidní tekutinu která se bali s úmyslem vypít označení náleží keltům a zní uisge beatha neboli voda života má chuť o které si povíme víc a typická sladová whiska má originální balení flašku s ušlechtilým hrdlem baví mě číst viněty se strojovým děrovámím textu jako v letošním roce uplyne 135 let kdy došlo k založení firmy s velkorysým názvem "továrny likerových specialit" později "spojených továren éterických olejů trestí likérových specialit ovocných šťáv palírny a rafinerie brandy a slivovice" za jejichž honosnými názvy se skrývají pouze tuctové manufaktury ale to jsem omluva odskočil protože na pravé whisce najdete jen upozornění že je perfektně vyzrálá z nejlepších obilnin a připravena v nejlepších destilačních přístrojích a patří jak jinak mezi nejlepší na světě nějaký ječný slad kouř z rašelin a čím vším se hnala v časech barbarů v patnáctém storočí vystřídala koncízní nastřelovací produkce v periodických kotlících v sudech z dubu zrajou dost dlouho na to aby načpěli vůní někdy i dvanáct let ale někdy jen čtyři ale vždycky dost dlouho aby pochytili něco z povahy sudu nebo své vlastní esence jsou náročné ale vyplatí se zvlášť jednodruhové tedy singlemalt řezané mají v sobě víc příměsí destilátů a jsou nejčastěji k dostání v obchodech pro spotřebu běžného nezasvěcence víme jaké nejčastější pochoutky v nich naleznete žito ječmen kukuřice oves dneska objevená thajská z rýže a slyšel jsem že se muslimové pokoušejí o whisky z mlíka pije se s ledem skotská nanejvýš s vodou nebo se sodou hlavně je nedáveje do sklínky dřív než whisku samu a pokud jde o chuti které jsme naznačili nemají nic společného s tímhle nebem jsou z větší dálky z jiných končin mají kouřové aróma nebo mírně ovocný odér americké whisky jako old taylor harper seagram's jim beam ač drahé stojí za prd musíte se orientovat na evropskou planinu a hledat mezi bushmills clontarf wild geese a hlavně v ardbegu ardbeg uigeadail čtěte oog-a-daal značka mého jazyka rovnováha mezi sladkou kořeněnou kouřovovou z ní dělá bohatě aromatickou vlnu ke každodennímu popíjení které se nikdy nepřepijete kdo mě zná ví že ta mě jednou zkosí do hrobu

Žádné komentáře:

Okomentovat