neděle 7. prosince 2014

Fištrón

Víte, že jsem svého času choval rybky? Byl jsem vášnivý chovatel rybek, než mi je zákeřně povraždili, když mi nepřátelé nasypali do akvárka snad kilo cigaretových nedopalků a litry ginu. Větší rybky jako akary mi spláchli do hajzlu a ostatní, třeba paví očka, ty mé nejmenší největší radosti, zas ponořily do vroucí a nechali je vysmažit. Od té doby se od rybiček držím dál a raději je sleduji jen na fotkách. Bojím se, že by se znovu vytvořila frakce nezbedníků a znovu by je vystavila potupné smrti.

Takže od aqui až k depresím. No nic.

Motto od Legera:
Hahaha! svět se do kolečka točí
i každý kámen, jak naň noha vkročí!
A oživeny mocí tajemnou
se domy, stromy klaní přede mnou, -


Babička po pás ve sračkách

Musela se na ni usmát. Drobounká ženka, čerstvá vdova, seděla za komtesou Daliou a její matkou a pak tam stál i pastor, který děvčatům hrubě pokynul a v dialektu zadrmolil, aby se obrátily k severní částí dómu a modlili se. Ačkoliv babička neuměla chodsky, aspoň se zasmála a zašeptala: dívej se na oltář, sleduje tě náš Pán. Kněz chytil do pazour velebnou svátost a shromážděný lid začal pět v chóru: Beránku, smiluj se, buď dobrý Krist, nenos nám trny a nepodpaluj naše dřevěná stavení. Zvony přizvukovaly, jako kdyby šlo o nějakou podstatnost. Obřad skončil a všichni se ozlomkrk hrnuli ze dveří. Bezděčně utvořili průvod, na který byl jako na všechny průvody veskrze smutný pohled.
Vpředu šly pochodem vchod děti, pak honorace po boku s luxusními prostitutkami, ověnčená děvčátka s gumovými kačenkami, úplně vzadu poslední se opírala o hůl a sotva se pajdala babička po pás ve sračkách. Měla těžký život, navíc měla v uších vycpávky, i když byla dočista hluchá, aby nemusela poslouchat (či lépe řečeno rozeznat občas slovo) pokřikování lidu a selsky obhroublé kecy. Korouhvičky se zvedaly nad hlavami lidu a pěkně do větru šuměly, všude čpělo kadidlo ještě z kostela, čerstvá klesť a kytky rozházené tak, aby se po nich muselo dupat.
Jaká pastva pro oči však pro Honzu! Kolik nádhery a parády ve skotačivých pohybech dívčín s ladnými kotníky.
Měl na sobě ornát kněžský, právě dokončil teologickou fakultu a pyšnil se titulem Kn nebo mezinárodní nomenklaturou pR (kněz). Poctivě vyhlížející maník vedle něj, asi padesátiletý, možná jeho otec, se k němu naklonil a ukazoval na Daliu. Jednoduše, elegantně ustrojenou, s vyšperkovaným krkem, který se jako šíje zmijí trochu nepříjemně nakláněl. Měla i krajkovou čepičku, vkusně přistrojenou a oproti selkám ve škrobených čepcích a bílých plachetkách, působila jako zjevení a nepřiznaný hřích ze zahrady getsemanské. Trochu samým chtíčem mlaskl, ale pak se zas vžil do role staršího a vyžilejšího a přenechal pokusy o dobytí jejího srdce Honzovi.
Náhoda tomu chtěla, aby průvod šel zrovna kolem hostince. Venku se dohadoval číšník s číšnicí o tom, kolik dostali včera dýžka a že je únavné se v tom vedru na zahrádce dřít pro takové šušně. Hostinec či lépe řečeno šenkovna měl už ve vsi bohatou historii. Nejdříve to byl hodinový motel a pak, po válce s Búry sloužil krátce jako ambasáda, než se stal znovu motelem a před deseti lety oficiálně a snad už natrvalo hostincem.

Teď mě spolubydla přerušil, takže končím.
Podle Němcové

Žádné komentáře:

Okomentovat