sobota 27. prosince 2014

Chiméra

Luna je zrcadlení, veškerá magie je zrcadlení, člověk spatří tázavou duši a tento veliký zrcadlivý obraz nazve bohem, pak spatří zrcadlení svého ducha a to nazve ideálem, a pak taky nazve zrcadlení vytřeštěných očí strašidlem, veškerá magie je zrcadlením, sluncem neskutečných věcí, fantom slunce je luna, a tedy sluncem fantomu, měsíc je živý, aby mohl být zároveň na tolika místech současně, měsíc je odražené světlo slunce, nejenom šutr, je to obraz viděný jakoby v zrcadle, a proto je zrcadlením veškeré slunce i magie, vše je zrcadlením. Lunatik uprostřed noci zburcovaný svitem luny nesnese, aby takhle na něj ten kotouč pohlížel... Tak strašné - nemůže spáti... Černí psi zdvihují mordy k měsíci a zoufale vyjí.
Choří svůdci mezi duševně chorými pannami příchází škodit, nutí je, aby teskně zavrtávaly hlavy do podušek, zatímco rodí. Přichází strašit, přeběhlice mezi planetami, přicházi budit bláznění v myslích lidu. Je jich šest, těch lunárních psychóz:
Náměsíčnost, záchvaty, strašidla, mořské přílivy, měsíčky žen a inspirace.
Jsou i jiné psychózy, jako např. klekání, lízání zmrzliny v zimě, nebo zhořklé srdce.
Jen panny lomí rukami, hrají si s nervózně lepkavými prsty a poznají lež. Žena miluje v muži vše, co není stvořeno, touhu, sen, vizi, muž pak v ženě vše, co je stvořeno, přírodu a hvězdy a vůni a hlavně kundu.

Podle Čapka

Žádné komentáře:

Okomentovat