úterý 4. listopadu 2014

Dopplerův jev

Do soumraku zbývá ještě dobrá hodinka. Chcete si poslechnout, jak se jednoho dne srazil behemoth s ještěrkou? Inu dobrá, povím vám o nenadálem setkání dvou lidí (víceméně), kterým bylo souzeno si projít peripetiemi, nad nimiž rozum zůstává stát. Protože člověk je obvykle tvorem zvídavým, záměrně zamíchám vlastními jmény míst a budu doufat, že kronika, která vznikne, vzbudí i tak dostatečný zájem a někteří z vás zaprahnou po jejím dokončení - třebaže demograficky trochu vágním.
Setkali se jednoho únorového podvečera někdy kolem roku 2003, zcela nepřipraveni na otřes, který je čekal. Mohlo být sedmáctého nebo třiadvacátého, možná přesně uprostřed na Cobaina a toho druhého, ale kdo by si to ještě pamatoval. Vzpomínám jen, že jeden přišel v baloňáku a druhý v triku. Pošmourno a nevlídno, které toho roku panovalo během zimy, jim nezabránilo zamířit, jako každý den i noc, do hospody. V nekonečném labyrintu heren a zábavních podniků, rozkládajícímu se na rozloze pár hektarů, jen tu a tam zašramotila noha o beton. Tehdy v oněch končinách slula vandalská krčma s označením Studna, moc lidí do ní nepřicházelo, protože se muselo po točitých schodech pod úroveň chodníku nejmíň dvacet metrů klesat a spíš než schody příčky do hlubin připomínaly tobogán. V celém lokále byla tma jako v pytli, jen místy blikla nástěnná lampa u hajzlů. V O., kde celá rozvodná síť a elektrika spoléhala na černé muže se šroubováky, zalezlé v night-clubech, nemělo smysl si stěžovat. Pokud přestalo svítit světýlko nad stolem v baru, znamenalo to zavolat údržbu. Ale elektrikář pracující načerno v černé části města, byl zjev stejně řídký jako nerozbitý krígl nad půlnocí u biliárdového stolu. Proto obvykle někdo vrávorající přicupkal, aby zašmátral v drátech, vyměnil spálenou žárovku a po pár panáčcích byl pryč, míře do opravdovější roboty nebo do bordelu. Tehdy ovšem panovala tma. Chýlilo se k čtvrté ranní, oba dotyční byli zpiti jak Zákon káže. Studna přestala dýchat už před hodinami, za barem spal výčepní, starší muž v potrhaných gatích a s monoklem u oka, vymetenost a prázdnotu ještě podtrhovala poblikávající žárovka u automatu s cigáry. Mezi ním a ním stálo děvče, které je oba seznámilo. Za vším neuvěřitelným, co chlapi spáchájí, hledej mladou, milou dívku. Oba s ní před časem i časy poté měli pletky. I. měla nadání dávat dohromady lidi, kteří se měli setkat už v porodnici, tentokrát však její smysl pro řád překonal veškerá očekávání. Něco je na světě jednoduché jak facka, lapidární jak kamenný sloup a některé věci můžeš prožít tisíckrát dokola a stejně je zcela nepřijmeš.
Ještě tři dny a tři noci bludné pouti bez přestávek projezdili bez jízdenek snad stovky kiláků vlakem, navštívili známé, vypili gálony vodek a piva a pogrcali každou výlohu, víc mrtví než živí, ale uvnitř jakoby probuzeni, vylíhlí, konečně koukali na hrůzovládů emocí prizmatem pravého opojení, jež zažiješ jen jednou v životě. Nic nemohlo být silnější než pocit přátelství, mocnějšího než pouta konvencí, než jakkákoliv přetvářka, ba než smrt, která se zdála být v nedohlednu jako galaxie v Andromedě. Mládí si smrt příliš nepřipouští, dva mladí se jí bezmyšlenkovitě vrhají v ústrety. Mládí pospíchá, dva mladí neznají spočinutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat