pondělí 12. září 2022

V tak hlučném hotelu jsem ještě nespala

Víme moc dobře, co jsme ještě před sto léty netušili. Že totiž jakákoliv odchylka od systému, uloženého ve vědomí kolektivním, se spontánně pociťuje a hodnotí jako chyba. Víte to samy nejlépe, když odmítáte šmahem chudé, leč ctnostné mládence, kteří se vám dvoří a nazítří na diskotéce skočíte do postýlky samečkovi s nejhezčí motorkou. Časem se však setře tento pocit rozporů, které struktura vědomí dosud téměř nenásilně vyrovnávala ve vaší hezké hlavě. A poznáte, že každý chlap stojí za hovno. Pak do konce života nadáváte. Není nic nad to zjištění, že se tak můžete vypracovat už v mládí. Nicméně, a to buďme spravedliví, vy - jakožto prototypy dívek - nejvíce spadáte do oblasti, dosti široké ostatně, do oblasti estetické... a to už ať jako jednotlivé složky (nohy, ruce, pohlaví), nebo dokonce i jako celek (prsy). 

Překáží vám ovšem v rozvinutí na třetí stupeň vývoje - jak se říká úrovni Piču, Pikaču, Rajču - jedna hnusná a rozlezlá věc, téměř sněť, vytvořená lidmi a jimi zdokonalená v takřka již normu. Této normě se říká společenská vládnoucí vrstva. Politici, právníci, novináři a podobná havěť, nejnižší příčle lidství, stojí vám v tomto rozvoji. Tyto trosky lidství se projevují nejrůznějšími způsoby ve sociální sféře a jejich funkce není vůbec jen sdělovací. Projevují se tak, že stmelují jiné oblasti pochybného lidského počínání (design, móda, sběratele motýlů) a sdružují je do jakýchsi celků, ovšem hypotetických, které nefungují právě jen proto, že už na ně nikdo nemá čas ani peníze. Z vašich zdrojů ale vysávají veškerou vláhu, které vaše mládí může mít a má..- a vaši ozdobnou funkci - ten účel, pro který jste zrozeny, zašlapávají do bláta... třeba jen jediným slovem nebo článkem v tisku. Činí z vás jen právě něco neskutečného - něco abstraktního, žena pro ně už není skvostná skříň nebo jiný kus krásného nábytku, je to pro ně přirozený most mezi zajišťováním pohodlí pro muže a zajišťováním základních potřeb pro dítě.


Ostatně existují jiné, přemnohé jiné cesty, po kterých se tito pochybní lidé vydávají ve snaze vás odstřihnout od vašeho přirozeného naturelu, od krásy duše ženy, která se projevuje gesty natolik jednoznačnými, že o ní nikdo, kdo ji z vlastní zkušenosti poznal, nemá potřebu cokoliv více vykládat.

1 komentář:

  1. I usmolený ševcovský verpánek může být skvostným kusem nábytku.

    OdpovědětVymazat