středa 17. listopadu 2021

Černé kalhotky s černou krajkou

Není nic tak nepropustné jako poctivé kalhotky. Jakýkoliv výtok, který eventuálně každá z vás aspoň párkrát za život zažije, doslova zahyne v té spleti vláken.. myslím, že anglicky se tomu nadává fabric... ta látka, ze které jsou kalhotky. Třeba jako polyester... to je vlákno na kalhotky! Z něj se, panečku, šijí jedna radost. A celá příprava spočívá v tom, že se nasadí základní střih... nejjednodušší jsou ty s minimem švů. Zapojí se jehlička (teď mluvím o strojovém šití, samozřejmě) někde uprostřed, tam, kde jsou černé chloupky dospívající slečny, a jde se přímo po diagonále až tam, kde je kraj, kde je lemování a kde to vlastně celé drží kolem boků.  Tady ale nastává problém -  samotný proces šití je snadný, ale když neznáte složení spotřebitelek, což je gro byznysu a trhu, ani ta nejzručnější švadlena nebude vědět, jak mají být ty kalhotky velké, jak těsné, jak omyvatelné, řečeno lidově. Obvykle kalhotky nemají žádné nitky, kterými je je možné stáhnout či roztáhnout, nemají ani přidatné, vstavěné vysavačíky, které z nich odejmou na počkání prach.  A odněkud je třeba brát prostředky na šičky. Můžeš mít svoji práci jako poslání, jenže bez chleba, který vsouváš do úst, toho zřejmě tolik nenapracuješ. Ženy z románů nenosí spodní prádlo, pro ně je snadné šít, ale vy, ženy jako vy? Vám je vlastní, řekli bychom až typické mít kalhotky, různé bombarďáky nebo jen tři proužky jako něco, co drží váš špulený zadeček v lati, co vás přišněruje k nějakému materiálu a k čemu se třeba půl či tři čtvrtě dne, věřte nebo ne, upínáte jako k příteli. Je to vaše korouhvička, která vám ukazuje, kam se otočit, když vítr míří správným směrem.

(Slyšel jsem, že jedna z vás zabručela, že je to fuk, že pro ni vždycky fouká... to rozhodně není správný přístup, slečno. Léta kulacení tě naučí.) ˇ

Přiznám se, že krajkové kalhotky mne dovedou rozběsnit. A bez řečí je trhám a jdu na věc. Krajka sama je něco ozdobného, viďte, ale když se spojí praktické - samy kalhotky, jak jsme vysvětlili - s něčím nadstandardním, tady s ozdobou, vzniká neodolatelné. Lákavé a nenahraditelné. Samozřejmě, co jsme napsali, přesahuje rámec určený manufaktuře spodního prádla na tomhle blogu, a nebudeme se k tomu dlouho vracet. Jen jsme uznali za vhodné vás poučit, že černé krajkové kalhotky jsou osvěžujícím zpestřením vašeho šatníku a neměly byste za nic na světě se je pokoušet změnit za jinou barvu či jiný druh oblečení. Nejdráždivější jsou na zrzavých, tam vyniká kontrast mezi hrou světla mezi vlasy, obočím a temným pruhem krajek, ale pěkné jsou na každé, na každé, která denně ujde deset tisíc kroků a nepropadá neřestným vášním jako hra v automaty nebo sázení na koníčky. 

2 komentáře:

  1. No nevím, ale dle mých zkušeností kundí šťávičku žádné kalhotky prostě nezastaví. Už jsem zažil i čtvery zlikvidované gaťky během jednoho večera. :-) .-) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Piják (savý papír), to je oč tu běží.

    OdpovědětVymazat