pondělí 4. října 2021

Prst na tlačítku



"Proč jsi z toho sklepa odešel?" zeptal se mezi řečí pan Kohoutek. "Z půjčovny kojeneckých potřeb?"

"No jo," přisvědčil neurčitě Kohoutek. "Byl jsem tuze mladý a švarný," řekl Albert. "Doroty by mě byly utahaly." Pavla mrzelo, kam se řeč zvrtla. Plkání o ženských neměl rád nikdy, ale před jeho dítětem obzvlášť ne. Ti dva paroháči v sobě neměli kouska studu, mrzelo ho, že na ně narazil, takřka náhodou, na parkovišti jednoho nákupního střediska. Ale koneckonců, bývalé kamarády člověk nepotkává denně.


Takže ti čtyři, dva již starší pánové, Pavel a jeho syn Dorian seděli na zahrádce jakési posmutnělé restauračky. Děvče s ruměnou tváří chodilo od stolu ke stolu a svižně přinášelo objednávky hostů. Když se dostalo až k nim, usmívalo se příliš strojeně, ale sotva pohlédlo na Pavla, jako by její úsměv nabral na upřímnosti. Poté, co si všichni čtyři objednali ještě žejdlík kvalitního ležáku, děvče se odtrousilo. Ještě se na chvíli otočilo, než zmizlo v kuchyni, na tváři šťastný výraz.




Pavel byl její milenec a protože byli v posteli svoji teprve dva týdny, děvče o něm neznalo všechny podrobnosti. Jakým způsobem nakládal se svou bývalou ženou ani to, že pral špinavé prachy v jedné chemičce, kde dělal už asi osm let inženýra. Znala jen Doriana, který měl pět let a byl velice roztomilý, jak děti v tom věku bývají - dokud nezačnou mít vlastní hlavu.




Poté, co Kohoutek s Albertem dokončili rozmluvu o kostech, oba hleděli na nohy příchozích dívek.

"Dřív se o mě milé holky byly schopné rozsápat do krve."

Pavel věděl, že nemělo cenu se s ním přít. Albert byl zkrátka ve všem nejlepší. Ani vlastně nešlo valně o předmět diskuse, bylo jedno, na čí straně stál, Albert dokázal donutit společnost, aby uznala, že se vždy zachoval správně a i za dávných časů, když měl fakt na kahánku, dokázal na vařené nudli utahat i tu největší rachtli. Přicházela naštěstí tmavá noc, takže Pavel usoudil, že je čas vzít přítelkyni domů a trošku si zašpásovat. Lichotilo jí, že si ji všímá tak moderní muž jako Pavel. A protože moderní člověk se nechce nudit, pro moderního člověka by bylo největším problémem, ba neštěstím se nudit, přinutila se ulehat po jeho boku jako jeho příliš mladá průvodkyně světem zábavy!

Žádné komentáře:

Okomentovat