neděle 3. října 2021

Laň v kómatu

Dalimilova ruka na jejím ňadra, bradavka v ústech. Je historik a neklidný, nežijeme už v monarchii, říká. Trošku zadumaně se baví o rokoku, a ona ho nechá do sebe vstoupit. Brzy se stanou náruživými milenci... po milování zůstane ležet s nohama nahoře. Navštíví kartářku, začne jezdit na koni. Kartářka jí řekne, že do pětačtyřiceti porodí tři syny, jenže Ladě je 23 a chce dítě okamžitě. 

Z mrzutostí se začne věnovat židovství, opráší menoru a přikáže služce, aby vařila jidiš. Zkoumá anatomický kalendář, za kuropění prochází zahradou a polyká mrkve a salát. Její tělo je však pořád prázdné. Po nocích nemůže usnout. Tvrdá poduška ji tlačí do zad. Vztekle hází do koše zakrvácené hadříky, když měsíc co měsíc přichází měsíček. Sice dokud je krev, na naděje na potomka, ale... s tím početím to prostě není žhavé. Hlava se jí ze všeho točí, už nemá chuť ani na fyzickou lásku. 


Z městečka občas vyjíždí do Prahy vlakem, když neobjímá volant svého sedanu. Někdy laškuje s vojáky, sádelnaté ruce se jí často opřou o stehna. Někteří jí nabídnou cigaretu a ona se snaží kouřit. Může rozhazovat peněz, jak se jí zachce, protože její milenec investuje do nových, lepších strojů a má peněz jak želez. Někdy si pořídí zlatý závěs, jindy si vychutnává sladké dorty v kavárně. 

Čas letí, ona ve víru povinností zapomíná na svět, zapne si do sluchátek na empétrojce Gershwinovu hudbu, ta je ale zvláštní, řekne si... na západě visí srpek měsíce. Jde majestátně silnicí, která vede mezi polem a lesem. Po nějaké době obloha na východě zesvětlá, vychází slunce. Přiblíží se ke kapličce... a propuká v divoký pláč, v úplný pláč bez prasklin.


Během hovoru s kamarádkami se náhle Lada omluví. Někdo mluví o dceři, která dělá první krůčky a v ní se něco pohne. Je pořád bez dítěte. Odběhne na záchod. Podívá se na sebe do zrcadla, první vrásky pronikají kůží kolem očí. Je jí čtyřicet a je téměř jasné, že tělo jí už dítě nevydá...



Pak ale lehce ovíněná potká v zapadlé uličce hrozného netvora, který ji znásilní, přestože už to není žádná škeblička... a ona... zcela nečekaně... otěhotní.

Žádné komentáře:

Okomentovat