pondělí 8. října 2018

Zelené vínko opijí

Paní Serafínová sčítala sloupec čísel. Jednou nebo dvakrát si povzdechla a rukou zabloudila k bolavému čelu. Krabatila ho tak úporně, až se jí na něm zřetelně vyrýsovala mřížka. Aritmetiku prostě nesnášelo. Bohužel se zdálo, že dnes se její život sestává výhradně jen z jednoho druhu počtů - neustálého sčítání malých položek nezbytných výdajů za potraviny, za stočné, za plyn a za její dceru, jejichž součet ji vždycky dokázal překvapit i vyděsit zároveň. Tohle přece musí být špatně! Znovu procházela děsivě vyhlížející sloupec čísel. Udělala jednu bezvýznamnou chybu v řádu stovek korun, ale jinak byl součet správný. 6894 korun, to je ještě o dvě stovky víc než v březnu. Znovu si povzdechla. Teď už ji hlava bolela opravdu ošklivě. Nájem stojí dalších sedm tisíc.
Vtom se otevřely dveře a paní Serafínová vzhlédla. Do místnosti vplula na vysokých podpatcích její dcera Bára. Bára byla velice pohledná dívka se sexy chůzí a v padnoucím černém kabátě. Měla stejně jemné rysy jako její matka a totéž hrdé držení hlavy, ale na rozdíl od modrých očí své matky byla hnědooká a také ústa měla odlišná - nasupená červená ústa, která ovšem nepostrádala půvab. Její nos připomínal nos mladých medvídků koala, kteří jsou při milostných hrách nesmírně přítulní společníci. Vypadala rovněž, že je to bytost poctivá až do morku kostí - a že to byly dobré kosti, dobré k večerním hrám i k sledování televizních událostí.
"Ale mami, vydechla prudce," ty si ještě pořád hraješ na ekonomku?"
"Víš, zlatíčko, nejsem to já, kdo týdně utratí pět stovek na nějaké hlučné pařbě."
"Jenže tentokrát pařba přinesla ovoce - já se, mami, zasnoubila!" hlas se jí zlomil dojetím.
Bystře však zachytila chvilkové zděšení, které se matce usadilo ve tváři.
"Inu, to je... pozoruhodné.. vážně. Kdo je ten šťastlivec, který tě poctí svou věrností až k hrobu?" zvolna modelovala kostrbatý tok myšlenek, které se rozlily jejími plnými ňadry a dodávala si klidu, aby znovu nabyla rozvahy.
Báře se vybarvily tváře.
"Víš.. je to Filip," řekla.
"Ne, ne, ne, absolutně ne. To je ten striptér... o kterém mluvily všechny sousedovic holky, že s ním měly pletky," rozvášnila se paní Serafínová. "Já ti absolutně zakazuji s ním něco mít."
"Věděla jsem, že nemáš srdce," vykřikla Bára a dupla nožkou o podlahu, "jenže to neznamená, že si ho nevezmu, protože abys věděla, já už jsem rozhodnutá. Je skvělý v posteli, má mega na kontě a tvrdí, že mě miluje - ideální muž pro život."
"Tvůj otec byl zrovna takový," zamumlala paní Serafínová.

Žádné komentáře:

Okomentovat