sobota 15. září 2018

Loyola

Dneska si povíme něco o našem nejoblíbenějším nápoji, kterým zchlazujeme vyprahlé hrdlo dnes a denně, jenž má léčivé, téměř nadpřirozené účinky na mozek a taky na tělo. Kdo je tlustý, zhubne a nosí se, pokud pije čestně a bez delších přestávek, téměř jako cár papíru. Kdo je hubený, bude mít těřich jako pneumatiku, pro každého zkrátka něco. První recept, který lidé zapsali k přípravě piva, je hymnus k Ninkasi, to nějak zhruba kolem roku 1800 před Kristem. Ninkasi byla sumérská bohyně piva a Sumerové byli jedním z prvních národů, kteří nám zanechali přesvědčivé důkazy o pití piva. Pivu však předchází tento zvláštní postřeh a sice, že archeologové umístili první kvašenou spotřebu nápojů do doby zhruba před devíti tisíci lety a první známky pití konkrétně piva asi o 4000 let později. Mnozí věří, že pivo pohánělo posun od paleolitické k neolitické civilizaci, když si lovci-sběrači uvědomili, že se budou muset usadit na jednom místě a ne lelkovat chvilku tam, chvilku zas opodál, aby spolehlivě sklízeli obilí.

Již od počátku bylo pivovarnictví v rukou žen, byl to jejich úkol.

Žádné komentáře:

Okomentovat