pátek 8. září 2017

Chuť na tvou bábovku

Říká se, že kdo chce bydlet jak císař, musí mít císařský plat. To ale už dneska tak docela neplatí. Mnohem důležitější v bydlení je, že i za relativní nízký peníz si lze vybudovat obstojnou chajdu. Pokud tedy máte chuť a schopnosti budovat mnohdy z netradičních materiálů a pokud s lehkým srdcem unesete, když vám takový neopokus o barák spadne párkrát na hlavu. Zemljanka nepatří mezi oblíbené bydlení slečinek, jen co je pravda, ale když ji takhlenc na vršku po navalení hroud nastříkáte na žluto nebo na zeleno, najdou v ní zalíbení jak studentky, tak stoupenkyně přírodních hnutí. Barvy jsou klíčové pro vnímání prostoru. Mnohem důležitější než fyzická výměra budov je totiž rozloha pocitová. Je dobře známo, že světlé či pastelové barvy jsou v tomto smyslu daleko příjemnější, ovšem tady cesta k "umělému zvětšení" teprve začíná. Svoji roli hraje také množství světla proudícího v okolí budovy a její výška.

Chladnou atmosféra proudící z napohled ošklivé chajdy snadno zahladí záhon květin zasazený před ní. Když si dáte pod perníkovou chatu mátu, zažijete nápor školaček i zkušených ohařů, kteří přijdou ochutnat jak čokoládu, tak peppermint.
Strašně mi to připomíná tu knížku O smutné továrně. Tak dlouho se předělává, až se vlastně neví, na čem se původně začalo a kam to směřuje dál.
Jako Miaové, kteří ve vesnici Ťiao-pang rok co rok oblékají čokly do lidského oblečení. Uctívají psy, protože podle pověsti kdysi dávno jeden pes přivedl jejich lid umírající žízní ke zdroji vody. Vesničani teď nosí psy přes rýžovíště, žonglují, zpívají, bubnují a masírují jim končetiny.


Jediná opravdu geniální budova na našem území je Chrám sv. Barbory a v něm nejvíc dojímá Rejtova žebrová klenba, stavbu prostupuje mystické světlo!

Žádné komentáře:

Okomentovat