středa 5. dubna 2017

Cikán odplivl

Narození: Zavar, 1. 4. 1907 Úmrtí: Bratislava, 6. 5. 1988

GPS hrobu:
48º 9' 52,6646''
17º 9' 42,6573''

Tolik ke Gejzovi Dusíkovi, nejproslulejšímu skladateli slovenském, jenž svým neohroženým duchem předstihl nejednoho státníka a vynálezce, aby stvořil lidovou píseň Dědinka v údolí. Jeho život však nebyl vždy tak růžový.
Po maturitě v roce 1928 absolvoval čtyři semestry Lékařské fakulty na univerzitě v Bratislavě. Zjistil, že ho medicína nezajímá a rozhodl se naplno věnovat hudbě, kterou od malička potají pěstoval. Sbalil si saky paky a vycestoval do Vídně, kde studoval kompozici a zpěv u významných mistrů na Novém vídeňském konzervatóriu.
Jeho první opereta Tisíc metrů lásky byla poprvé uvedena na prknech SND v roce 1935. Neměla však úspěch, protože tehdy uváděli kvalitní české a vídeňské operety. Neúspěch ho však neodradil, okamžitě si sedl za stůl a začal psát intermezza, relativně brzy tak vznikla nová opereta.
Tento opus uzřel světlo světa v roce 1938 pod názvem Když rozkvete nový máj. Na rozdíl od operety Tisíc metrů lásky měla úspěch. Vždyť kdo by se neoblíbil písně jako Rodný můj kraj nebo podobné hity.



Žádné komentáře:

Okomentovat