sobota 8. října 2016

Máš hezčí kundu než chlup na prdeli Mela Gibsona


Sladké!



Ne že bych se nebavil dobře, ale když jsem si přečetl, co o bonobech píšou na wiki, málem jsem dostal záchvat.
Šimpanzi bonobo používají nástroje, např. větvičky, ze kterých po vytažení z mravenišť olizují ulovené mravence. Bonobové prošli v roce 1994 zrcadlovým testem sebeuvědomění. Komunikují hlavně hlasovými projevy. Významu jejich zvuků nerozumíme, ale významu některých jejich přirozených gest rukou, jako je vyzvání ke hře, ano. Dva bonobové, Kanzi a Panbanisha se naučili asi 400 slovům, která umějí napsat pomocí speciální klávesnice s geometrickými symboly, a dokážou odpovídat na mluvené věty. Někteří lidé, např. bioetik Peter Singer, to považují za dostatečné, aby jim mohla být přiznána práva, jaká mají lidé.

Když umí 400 slov, tak to jsou na tom ještě podstatně líp než někteří lidé, ne? Znal jsem chlápka, co byl mentálně jinde než ostatní a sám si ani neoblékl slipy. A tenhle člověk plácal pořád dokola jen dvě slova. Prdel a kozy.
Zeptal jsem se ho např., co chce k snídani.
A on na to: prdel.
Co chce přinést z obchodu?
Kozy.
Můžete namítnout, že ne všichni mají mentálně poruchy a jsou nezpůsobilí. Jenže to neznamená, že bonobům nepřiznáte práva, jaká mají lidé, když očividně mají dvě stě krát větší slovní zásobu než někteří lidé!

Žádné komentáře:

Okomentovat