pondělí 21. března 2016

Kačer

Herec Dušek si postavil srub z hlíny. Normálně bychom se podivili, jaký člověk může zvolit materiál, který vybagruje přímo z pozemku, na kterém staví, ale u herce Duška jsou všechny činy tak nezvyklé a na první pohled nepochopitelné, že jeden může pouze kroutit hlavou. U herce, který je znám tím, že kolegu přesvědčil, aby si postavil mongolskou jurtu, máloco působí tradičně. Alespoň se v ní cítí jako v chrámu. Duchovní rozměr je prý vůbec pro herce a psychology z nějakého důvodu důležitý.
Musíme ale uznat, že se herci podařilo chatu vystavět až do konce a že vypadá minimálně líbezně. Podle systému Superadobe, který jeho známí odkoukali v Itálii, se vrhli v pětičlenném týmu (který se rozrostl na všehovšudy osm desítek dobrovolníku) za dozoru chotě architekta do stavby. Potřebovali pytle od brambor, řetěz, slámu, míchačku a ostnatý drát.
Při pohledu dovnitř se objeví reminiscence na dojem z přísálí Šachovy synagogy.
Kupole vypadá jako teleskop namíření na hvězdnou báň.
Všechno ovzduší se cirkuluje samo, Trombeho stěna vysílá dovnitř, ven částečky oteplovaného vzduchu a autoregulace probíhá kdykoliv venku jen trošku hřeje sluníčko. Jinak se přes zimu přitápí kachlovými kamny.
Jelikož se trochu o provedení staveb zajímám, zaujalo mě, že za dvě stě klačků postavíte tak zajímavou a hlukuodolnou chatrč (50 cm tlusté stěny).
Pak jste tedy relativně sami v přírodě, máte kadibudku a žádnou elektřinu, nikdo vás neruší, jen občas zvědavé návštěvy vstrčí nos za práh a překvapí je, že někdo může bydlet tak neodvisle. Vyplatí se i za půl mega, možná. Záleží na tom, s kým žijete nebo jestli vůbec žijete.

Žádné komentáře:

Okomentovat