čtvrtek 28. ledna 2016

Polohrůzný

Zvíře polohrůzné se prochází po žhavých uhlících.

Teď bych měl uvést některá ze slov Lemúelových.
Tedy snášet Šalamounova vejce.

Co jsou to "kradené vody" a proč jsou "sladké"? Těšit se ze sexuálních důvěrností v rámci manželského svazku je podle Bible jako pít osvěžující vodu ze studně. Kradené vody tedy představují nemravné pohlavní styky, které má člověk potají. (Přísloví 5:15-17) Představuje si, že jeho jednání nevyjde na světlo, a proto mu tyto vody připadají sladké.

10:10 - Jak působí bolest ten, "kdo přimhuřuje oko"? "Neužitečný člověk" se možná neuchyluje pouze k 'pokřivené řeči', ale také se snaží zakrýt své pohnutky pomocí gest a mimiky - například "mrká okem". (Přísloví 6:12, 13) Takovým klamáním může svým obětem působit značnou úzkost.
10:29 - Co je to "Jehovova cesta"? Zde se tento pojem nevztahuje na životní cestu, po níž bychom měli jít, ale na způsob, jímž Jehova jedná s lidstvem. Boží jednání zaručuje bezpečí pro bezúhonné, ale pro ničemné znamená zkázu.

14:17 - Proč je "muž se schopnostmi přemýšlet . . . nenáviděn"? Hebrejský výraz přeložený jako 'schopnosti přemýšlet' může znamenat buď rozlišovací schopnost, nebo zlomyslné uvažování. Muž, který smýšlí ničemně, je pochopitelně nenáviděn. Ale terčem nenávisti je i člověk s rozlišovací schopností, který projeví své schopnosti přemýšlet a rozhodne se, že nebude "částí světa". (Jan 15:19)

Žádné komentáře:

Okomentovat