neděle 29. listopadu 2015

Vy, moji nepřátelé


Haló! hříšná panno,
nepaříš zrovna málo,
proto ti nebe dítě dalo,
aby se na tebe od postýlky hodnověrně smálo.


Jsem Obamův odpůrce, nemá koule, není ani tak fotogenický jako prezident Nixon, který se do dějin zapsal jako oběť Watergatské aféry. Jediný měl dost fištrónu, aby odstoupil z funkce. Jako první taky řekl sbohem brettonwoodskému mezinárodnímu měnovému systému, a dolárky tak nebylo možno směnit za zlato (dal se na smitsosiány, hodnota dolárku je pevně ustanovena jako 1/38 unce zlata). V dvaasedmdátém měl spadeno na Vietnamčíky, ve snaze uhladit konflikt na ně připravoval svrhnout atomovku, tehdejší ministr zahraničí Kissinger mu v tom však zabránil a předešel tak, kvůli příliš horké hlavě Nixonově, třetí světové! Kdežto jak spravuje státy ten umolousánek Barack?


Filipínci, smradlaví jak čističi žump, vylézají z fabriky a první, co jim proletí hlavou, je myšlenka na uklidňující alkaloid na čerstvém vzduchu. Kouří a kouří, a když nestojí u pásu, tak zase kouří. Kdybych měl čas courat po městě, vidím jich aspoň dva tucty v docích a při zatuchlých skladištích.


Estonci. Mají gangy, pijou vodky a kolty jim visí proklatě nízko. Nenavážejte se do estonských dětí na pískovišti, jinak jste syny a dcerami smrti. Estonci nesmlouvají a jejich kodex cti se blíží středověkému kodexu mučení. Ani když se vymluvíte na: Ma räägin tõesti vähe eesti keelt, zapomeňte, že na vás zapomenou.

Albánci zasluhují pozornost svým pozoruhodným dialektem, jak si představuji, že by mluvili Pelasgové na koncertní šňůře George Michala, který překonává hranice prostoru i času. V Chaucerově Anglii se nemluvilo květnatěji ve smyslu emfáze na sykavky a pulmonické hlásky. Nedokáží říct [komi:r], jak to dělají rodilí chicagané, oni musí říct [kám hér].

Poláci. Jsou všude, je jich víc než krys i švábů a jen o něco míň, než kolik se uvádí, že je v Emerice motýlů monarchů. Milióny akrů zemedělské půdy států jsou osévány geneticky modifikovanými plodinami. Larvy nepřežijí jedy, kterými jsou stříkány kukuřice či bavlny. Přesto je monarchů víc než kdy dřív. Našli způsob, inteligentní evoluční způsob jak přežít i navzdory pesticidům, právě tak jako Poláci žijí navzdor všemu zdravému rozumu, ba i pravděpodobnosti, ve stále početnějších kolonií na obou pobřežích.

Dalo by se pokračovat dál, ale komu se nelení, tomu se zelení a mně se černí před očima, protože už jsem dvě hodiny nepil výtečný mampoer.

Žádné komentáře:

Okomentovat