neděle 27. září 2015

Zdravého člověka vždy polije ruměnec, když napíše báseň

Jen nemocní, nemocní v jádře, nemocní a svatí, podivní a místy zlatí píšou básně, aby je nepolilo, ze všeho přesvědčení, z trampot, z nudy, co já vím.

NEpíšou je banditi v důchodu, staří páprdové v podvlíkačkách, extravagantní ženy, které vypadají jako zbraně, které zrovna jako zbraně nabijeme a odjistíme, než nás devět milimetrů s tlumičem odstřelí, neústupní likvidátoři sebevíce zbláznění do zvuku padajících bowlingových kuželek, NEpíšou je i sloužící na hradě Kašperku, zarytí stoupenci kalicha, svobodní povolanci, ozdoby cirkusů, třeba nejzarostlější muž na světě, NEpíšou je taky hovádka bez špetky soucitu, pilné masy farmářů v odlehlých končinách Nebrasky nebo dobrodružní horolezci dýchající póry klikatého úbočí hor.

Dusil jsem se krví, pískem, sedával kolem ohňů a proklínal život, mohutně si přihýbaje z lihových nápojů. Nikotin a xylen spálily mé plice. Lenošný jak mýval, ničeho nelituju. Poslední zbytky nevinnosti vzaly za své na úsvitu neřesti. Pochodem vchod, jen to vím, že další srdce zkruším. Nešlo mě zabít o nic víc než zombie. A směju se dani z alkoholu!
Jsem hovado. Nemám mravního smyslu.
V umrlém pohledu se zračí pouhé vyčkávání na večer, kdy se knajpa naplní smíchem přivandrovalců z kdejaké pastušky a já budu moci hlásit další rundu na mě. V břiše mám sauropody... jak jinak vysvětlit, že stále přežívám nekonečnou hostinu?

Občas potkáte člověka, který v sobě něco má, něco, čím by mohl léčit, snímat rány a útrapy z čel, co vykříčí do celého světa a jako věstkynin výklad se začne zvolna naplňovat, a to, co slyšíš dnes, tě přivábí, abys přišel i zítra a nechal se balamutit nebo aspoň abys hovoříval s tím problematickým, choulostivým člověkem o tak ohromných událostech, sleduješ ty tekoucí obrazy, které se nádherně jako tvář mladé ženy promeňují v obrazy a barvy ještě zajímavější. Uvádí v nadšení jeho bláznivé řečnění.

Jsem sice prasák ze staré školy, výstřední, ale vždycky mě polije, když čtu ten nadpis zde na blogu, svítí jak neón, krása a symetrie. Vždycky jde totiž o semeno, buď se ujme a není moc kyselý, nebo se neujme, a pak se nemáš s kým sbydlet. Vždycky jde o varlata, když máte jen jedno, tak neuděláte tak krásné děcko. A vy to víte. Jen se bojíte o tom mluvit. Jsou někteří, kteří se nebojej, ale pak končí v kriminálech, mají truchlivý zkušenosti, protože řekli, co si měli jen myslet v duchu.

Je vícero typů, na některé může spadnout world trade centre a nic se jim nestane, někteří vlezou na krasavici a chytí vředa. Jsou tací, co dají na posvátné svazky manželské, mlčky trpí a nechají si zatejkat do bárky lásky a jiní, co se kurví jako kořalečníci, bim bam vytahují bimbasy na prodavačky v trafice a pak se na půdě oběsí. A teď, kartářko, co je, do vytahaných cecek, lepší?! Ani se nezmiňuju o švindlířích, kteří předstírají spokojený rodinný život, zatímco o stovky kilometrů dál vedou ještě jeden, rovnež tak počestný.Ti se poznají po kolínských, že jich maj nastříkano vícero druhů na obleku a vítr burací do skel jejich meďáku, když se ženou z příkopu domů, do toho druhého domu. Mají je vytahané jak štangle od salámu, protože furt tlačí na pilku a ratata tatara se přetahují o flek v posteli.

Časteji trpí na nemoci močového traktu. Není se co divit. Takové nádherné prso s úžasnou bradavkou, do kterého můžete neomezeně kousat, vzbudí sval raz dva. Není těžké být statečný, když člověk žmoulá bradavku. Dokonce se musíte přemáhat, abyste neřvali vzrušením. Neduhy spojené s čuráním u takových počestných otců rodin nejsou nijak vzácné. Dokonce často zajdou za urologem a ten jim potvrdí, co už tušili. Mají kapavku nebo rakovinu prostaty. Na raka jsme všichni dost staří i v mládí. Dejte si před milováním se slečnou v posteli jogurt, uvidíte, že rituály napomáhají sblížení. Lpěte na blízkosti, čistěte si zuby a pouštějte si gramodesky. Nic vás v životě nepřekvapí. A když budete dost vytrvalí, dopracujete se k lákavým šarádám, že i ta nejcudnější se na moment stane solidní nevěstkou.
Jeden strejda říkával: Piš jako zamilovanec. Stejně zmateně jako osoba, které právě oznámily, že celá její rodina zahynula při hromadné dopravní nehodě na dálnici. Při vytržení i při topení děláš stejný pohyb, vztahuješ ruce k nebesům, ne?
The unfed mind devours itself.

Žádné komentáře:

Okomentovat