úterý 28. ledna 2020

Dej si bacha na slony

Nadýchané sladké pečivo, všemi zbožňovaný quiche, žabí stehýnka nebo kohout na víně jsou ta nejtypičtější jídla, která se vám nejspíš vybaví, když pomyslíte na francouzskou kuchyni. I když věřím, že se vám při představě plněných šnečích ulit zrovna nesbíhají sliny, myslím si, že za zkoušku to stojí a není na škodu při cestování zažít také trochu dobrodružství. Hlemýždí maso navíc obsahuje velké množství proteinů a minimum tuků. Běžně se ochucuje česnekem, bylinkami, piniovými oříšky a petrželí.
V rozporu s přijatým tvrzením Slovo nestvořilo svět. Člověk mluví jako štěká pes. Aby vyjádňl svůj vztek nebo obavy. Radost je tichá, stejně jako stav štěstí.
Hybnou pákou dějin není pokrok ani biologický vývoj, ani ekonomie, ani žádné jiné důvody, jaké obvykle uvádějí historici různých škol, nýbrž nuda.



I její, na leccos zvyklý žaludek se bouřil, když cítila zápach zvratků. Z něho šly cítit zvraty skoro pořád. Proto se divila, že to s ním ještě táhne. Nuda, kterou pociťovala při pohledu na ten pozvracený ksicht, se jí zmocňovala téměř instinktivně. Neucukla, i když tušila, že dlouho už to nevydrží. Špatná nálada, kterou teď měla skoro denně, ne a ne ustoupit.
Dokud nepoznala v potravinách Zdeňka. Vylučovací metodou dospěla k tomu, že mu dala číslo a spoléhala se, že se jí brzy ozve. Aby mohli dřív začít spolu chodit. Na tamtoho už nemyslela. Beztak ležel právě poblitý v koupelně nebo na záchodě. Zdeněk nepil a v jeho hlase téměř zaslechla něžný tón otcovského hlasu, zatímco toho druhého jemná nit předurčení poutala k pivu, nejlíp ke Kozlovi..
Vítr uchvátil na ulici nějaké smetí, mrštil jím proti oknu a na okamžik ho tam přidržel. Jeden cár papíru plácal do okenní tabule jako pták s jedním křídlem. Potom ho další poryv větru smetl pryč. Stál za oknem a vše sledoval.

Žádné komentáře:

Okomentovat