pátek 1. března 2019

Dohořel seník

V protikladu k vášni, schopné zahubit i takového alfa samce, jako byl za časů romantiky Manfréd, můžeme postavit vypočítavost, touhu po nepohnutosti, usedlost, stabilní a dostupné prvky v zaměstnání nebo soukromí.
Běžně dosažitelná úroveň vzdělání se u ní vyplatila v podobě pozice, kdy jejím úkolem bude postávat u tabule a hustit spoustu nezajímavých informací do dětí, které by raději seděly se sluchátky na uších v kavárně. Dostává se tak rychle z bláta do louže, o to cákavější louže, že prostá mechanická cvičení paměti už nejenže nerozhodují o prospěchu či selhání, ale také výsledné známky se nijak nepodepisují na žákově dlouhodobější touze ke studiu.
Aby to bylo ještě zamotanější, nechtěla nikdy víc než se zapojit do kolektivu, v němž by převažovala radostná atmosféra, kde na večírcích by každý vypil jednu skleničku a šel si po svých bez skrupulí a výčitek, a kde by svalnatí, vysportovaní tělocvikáři nešahaly češtinářkám na paži, kdykoliv se jim trochu hlouběji zahledí do očí. Taky chtěla, aby ředitel nebyl vysazený na trigonometrii a v předmětu dějin umění by nejspíš součástí zvládnutí předmětu mělo být něco víc než stručný vizuélní popis jedné z Goyových akvatint ze série Los caprichos (nejlíp té nejprovařenejší, kdy rozum odpočívá a monstra se probouzí)... o tom by prý dlouze snila, a to by si i nožkou vydupala.

Žádné komentáře:

Okomentovat