středa 15. srpna 2018

Termínový

Po přečtění nadpisu vás možná napadlo, že vám tentokrát povím něco o termínovaných vkladech. Jak se zařizují, co za ně koupíte a proč patří mezi zlatý fond mezi produktivním obyvatelstvem, mezi rodinkami o třech hlavách. Matka, její soudem přiřknutý syn a chundelatý čokl, jak často dnes vidíme jako případ atomové rodiny.
Ale to je, panenky, úplný omyl, takřka faux pas.
Tak především se tyto pozoruhodné vklady ukládají. A co se ukládá (na váš účet, ne na účet šéfa) se téměř vždy protahuje až téměř k datu vaší smrti, aby narostly cifry a vy se mohly cítit jako bohaté paničky. Nicméně z čiré skromnosti prozradím, že je mimo možnosti tohoto blogu o nich vyprávět.
Termínovaný pochází ze slova termini. Nebo terminátor, záleží, z jaké jste doby. Termini téměř vždy označuje konce nebo aspoň hranice limitů či limity hranic. Kde je čeho konec, tam je po terminech a žádný bankéř vám je neuzná. Zajděte si na poštu, nalepte na dopis sto či víc let starou známku a zkuste jej odeslat. Nejenže vám ji žádný pošťák nedoručí, ale dokonce vám za týden přijde obsílka k soudu, kde si, pokud se uráčíte dostavit ke slyšení, vyslechnete, že jste zneužil legislativity a znehodnotil originální poštovní známku v ceně stovek tisíc grošů tím, že jste si ji vytiskl na jehličkové tiskárně.
Falšovat známky prý je v zemích českých trestné. Zvlášť pokud je na nich císař Ferdinand nebo Marie Terezie, ta taškářka blahé paměti.
Děti už o nich naneštěstí neví ani prd. Ani neví, že nějaké mocnářství existovalo a že nám tu zavedli tu trapnou docházku do ještě trapnějších káznic, kde se erudovaní blbci stávají docenty a profousy a bezduché šprtky zastávají pozice nejšpičkovějších vedoucích výzkumu. Kde bezradné děti, sotva vypadlé ze stužkováku, opět násilně vtlačené do lavic, obětují svůj volný čas, jediný majetek, který mají, aby si vyslechli zívání, stesky či nesouvisející komentáře, případně jak houfně v posluchárně spí při výkladu Hegelových rozumů, jeho fenomenologie ducha (sic!), polovina učebny, aby se o dva týdny později tři sígři v skupince u hajzlíku předháněli v abreaktivních heslech, jak intersubjektivní a recyklovaně usebrané doktorovy filozofie myšlenky jsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat