čtvrtek 1. prosince 2016

Návrat zbloudilého hráška

Zpod vlnek, které ho hnaly na pobřeží Tasmánie, se vyloupl ještě jeden nepřítel, se kterým musel hrášek zápolit. Žralok řádu pilonosých předvedl své ukázkové zoubky příliš okatě, takže ho stačil červenobílý hrášek přelstít a strčit mu do tlamy kotvu, kterou ukradl z výzkumné lodi, než se pokusil utéct a byl přistižen. Zbavil se tak ho dost snadno, protože si zuby přelámal a odplaval i bez řitní ploutve k svojí nevlastní rodince. Teď už jen zařídit, aby vítr proudil tím správným směrem, právě aby dorazil k břehu na jihozápadě, v místech, v nichž jsou četné trestanecké kolonie a rozhodně ať netečuje severním průnikem eukalyptové lesy, kde by se ztratil v kapse koaly, kde nebyl by dále - ztracen, leč svodoben - k nalezení. Štěstí mu přálo měrou vrchovatou a sice po tří a půlměsíční bitvě s rozbouřeným živlem ho nakonec zrádné větry zavály až ke krásným tasmanským plažím a národnímu parku. Zde se mohl obdivovat ukořištěným endemickým živočichům, se kterými se navzdory pravděpodobnosti spřátelil, když krátce pracoval jako hlídač parkoviště v zooparku. S tetřevem hlušcem uzavřel dokonce oboustranně výhodný poměr a ochočené zebry mu ve chvílích osamění narychlo udělaly mladého hráška.
"Proč jste mě přivedly do jiného stavu, zebry moje?"
(Sborově)"Jsi nejvíc sexy hrášek široko daleko, prostě kunďák, někdo ti musel utnout tipec."
"Kdo se bude starat o moje dítě?"
"Dej ho do péče někomu, kdo už zažil trampoty a problémy s adolescentními hrášky."
"To snad jen moje nevlastní babča tykev. Mohla by psát historii protivenství se mnou a bratrem."
"Zaplať ji letenku, přichystej na nejhorší, my už ji uděláme slavnostní průvod až k vyplozenému tvému potomku. Užije si kopec srandy a ty se nebudeš muset strachovat o svou vlákninu, bude v dobrých dělohách."
"Vysmíváte se, pochází skrze vás pohoršení, styďte se. Jste horší od plemene hadů, od žen!"
Obrátil se k ním zády a chystal se vzít do zaječích, když ucítil, jak ho jedno, druhé, třetí a celá řada dalších kopyt zadupává do země, to už bylo všude stříkanců zelených vitámínů, v zemi, či lépe, v podloží země bohaté na humus, se chystal pohřeb neznámého malého hráška.

Žádné komentáře:

Okomentovat