pátek 24. června 2016

Prs máš z čekanky

Neboj se. Přijdeš o zábavu.
Boj se. Přijdeš o klidné spaní, nehledím ani tak na zuby darované kobyle jako spíše na otruby, které ji dávají.
Jinými slovy. Kdo napíná plachtu milosrdenství do maximálního tahu, často přetrhá stěžeň. Plachty to vydrží, ale urve se kus lodě.
Kdysi jsem tak křižoval moře. Na šífe, která převážela tabák a zbraně, Balt je znám ukrutností, do Řecka. Nevím, komu vděčím za to štěstí, ale narazili jsme na somálské piráty. Před mýma očima potopili tanker.
Neobyčejná pastva či paskvil v jednom pro oči - asi jako módní kreace Jane Bondové, jejíž šaty probouzejí ženskost i v ryze chlapské babě.
Nebyli jako ti piráti z Karibiku z filmového plátna, ani se nehonili za drahokamy či zlatem. Jim šlo jen o zbraně a tabák.Byli v tom neuvěřitelně neoblomní, navic obloženi samopaly přes hruď, protitankovou minou v ruce a ručními granáty za pasem. Žádný kapitán Nemo nebo Achab, dobyvatel.
Tyto populistické bajky o korzárech s páskou přes oči mají svůj původ v legendách o minesängerech, akorát se jim dostalo té potupy, že byly příliš často romantizujícím způsobem líčeny a nyní je základna zájemců o senzace vnímá trochu zkresleně.
Tedy znovu říkám, že piráti našich časů se vyskytují buď v domě vašeho souseda, který studuje infórmatiku, zaměření na stalkingovou kybernetiku, a v mezičase vás snímá kamerou a posílá v reálném čase na net, kopíruje a distribuuje cédéčka s pornem a filmy, a nebo coby postavy nikoliv ušlechtilé, neboť co za vznešenost chodí vyrábět ropné skvrny, když se může rafinérka rozstřílet raketami země-vzduch jako houpací kůň v pokoji fandy Stevena Seagala, na přídi lodi IMK-435 KITTY HAWK.

Žádné komentáře:

Okomentovat