úterý 9. září 2014

Na vmetení do tváře

Chvála na les panenský, místo obrů, lidožroutů, společnost vyvržených, triumf chlorofylu. V pásmu železné opony jsem projezdil terénním vozem zchátralá místa táhnoucí se přes hory a doly jako zbytky Čínské zdi. Vystřelit si z pušky, s prudkým trhnutím pažby, být dělníkem v továrně na zpracování vlny, chodit pěsí túry třeba i ve 3, 4 ráno, rozsvítit baterku nepřipadalo v úvahu, přítažlivost prsu je anglosaskou výsadou, bohatě zdůrazňované poprsí mají rády americké filmové hvězdy, kankán Francie zas vystavuje kalhoty a podvazky, sýr, chléb, víno, oproti milkbarům v Americe. Ježek svinutý do klubíčka, týká se i pásovce, který je prý zdokonalená želva, jak popsal jeden Francouz. Někdo si víc vytrpěl svou ryšavost, pro chudé je to příliš trpké, než aby žertoval. Jiný snědl v průměru kilo chleba denně. To bylo za války. Tehdy jsme žili prakticky po hospůdkách, kočovné stravování, v ruce kroucenou hůl, tvář bíle napudrovanou, krásná, tichá, tajemná zpěvačka, tajemným zastřeným hlasem četla z Deníku schizofernika. Nicole Lednizalová, skočila pak v metru pod vlak. Vyhlídka, která ve mně spíš probouzela nervozitu než zvědavost. Jinak celkem obletovaná žena.

Vidět zkřivenou tvář alkáče - vidět dětskou tvář nevinnosti. Úsilí ptát se "hezky", příliš okatě, v jejím věku neuvěřitelné.
Co je slyšeti? Co se povídá? Nevím, pač nečtu žádné noviny. Noviny často lžou, mluví o všelijakých věcech. Povídá se všelico.
Noviny vypráví o nouzi, o bídě, o hladu. O pádu dobytka, o moru lidí. O ourodě a hajnosti v obilí a víně. Letošního a loňskýho roku.
Chléb, mouka, kdepak drahný čas jste byli?
Zavadil o stůl, o postel, o dveře, o kámen, o strop. Vyrostl již nade mě, nad tebe, nad něho, oblak přitáhne nad město atd.

Moldánky křivící rysy, zastřeny vlhkým oparem očí, vzhled po návštěvě... byl živější. Ale sotva uplynulo půl roku, snažil jsem se s ní držet krok, v hustých zagnaňských lesích jsme sbírali jahody a plašili na mýtinách zajíce. Pod kameny v potocích jsme chytali hrouzky.

Žádné komentáře:

Okomentovat